Werkveld

Pieter-Jan Nefkens kan zich buigen op een brede en jarenlange ervaring en kennis op zowel ICT, techniek als het raakvlak ertussen. Hieronder zijn een aantal werkzaamheden/projecten/rollen omschreven welke Pieter-Jan heeft uitgevoerd.

Advies

QA Consultant

Vanuit de rol als QA Consultant heeft Pieter-Jan ondersteuning en advies gegeven bij een grote implementatie van Cisco Identity Services Engine (ISE), een High Density Wired en Wireless netwerk en het verhogen van de netwerkbeveiliging en configuratie van de netwerk apparatuur.

Consultant BTB / Rijkswaterstaat

Pieter-Jan heeft van 2003 tot en met 2015 Bureau Telematica Binnenvaart en Rijkswaterstaat bij verschillende projecten ondersteund met zijn ICT, logistiek en binnenvaartkennis. Dit waren onder andere projecten gerelateerd aan de Europese RIS standaarden, papier arm varen in containertransport, tankvaart en optimalisatie van logistieke ketens door gebruik te maken van ICT.

RCA team principal consultant

Pieter-Jan heeft in 2017 de rol van principal consultant op zich genomen bij het onderzoeken van 3 grote verstoringen bij een wereldwijd opererende organisatie. Samen met een uitgebreid RCA team zijn de mogelijke root causes achterhaald en is een rapport opgesteld met daarin zowel technische als organisatorische verbeteringen om herhaling te voorkomen. De wereldwijde organisatie maakt gebruik van Cisco ISE, Wireless Controllers, verschillende WAN netwerken, datacenters en cloudleveranciers.

Ontwerp en implementatie

Netwerk Architect

Vanuit de rol van Netwerk Architect heeft Pieter-Jan bij verschillende organisaties een roadmap of architectuur opgesteld van de netwerk infrastructuur en ondersteund bij de implementatie hiervan. Deze projecten varieerde van een herontwerp van de ICT netwerk infrastructuur met verhoogde beveiliging bij een VMBO opleiding, het ontwerpen van geografisch redundant datacenter met fallback tot het ontwerpen, ondersteunen en implementeren van een geheel nieuwe netwerkinfrastructuur bij een MKB organisatie in de logistiek. Bij de verschillende projecten is gebruik gemaakt van Cisco Firepower, Cisco ISE, Nexus switches, Wireless netwerk infrastructuren, VMWare en Hyperflex.

3rd line troubleshooter & architect

Voor een dienstverlener in de financiële sector heeft Pieter-Jan derdelijns ondersteuning uitgevoerd binnen het Infrastructure As A Service Team, werkzaamheden als netwerkarchitect uitgevoerd en implementaties begeleid. De projecten bestonden onder andere uit het opstellen van een netwerk architectuur document, een rodamp, het implementeren van netwerk access control op basis van Cisco ACS en later ISE, het opzetten en uitbreiden van het wireless netwerk, ondersteuning bij software upgrades en verhogen van de beveiliging via anti-malware oplossingen en voorstellen van een netwerk security architectuur.

Spreker / Schrijver

Cisco Champion 2017-2018

Pieter-Jan is sinds 2017 lid van het Cisco Champion programma. Het programma wordt vanuit Cisco georganiseerd en ongeveer 250 experts en professionals op netwerkgebied over de hele wereld zijn geselecteerd die actief zijn op sociale media, blogs en enthousiast hun kennis en expertise delen en actief bezig zijn met nieuwe technologie. Pieter-Jan zijn blog is te vinden op https://www.nefkens.net/

Spreker Cisco Live

Pieter-Jan heeft namens een grote ICT dienstverlener bij de Rijksoverheid gesproken op CiscoLive 2018 in Barcelona gesproken over 3 tips hoe organisaties kunnen beginnen met Software Defined Acces in bestaande (brownfield) infrastructuren.

Training

Firepower Deep Dive

In 2015 en 2016 heeft Pieter-Jan een Firepower Deepdive training van 4 uur gegeven aan collega’s binnen YaWorks. In de deepdive werden de verschillende oplossingen van Cisco Firepower van concept tot in de techniek verteld.

Cisco ASA firewall maatwerk training

Voor een financiële dienstverlener heeft Pieter-Jan op basis van een inventarisatie een 5-daagse maatwerk training over het functioneren van de Cisco firewall verzorgt. De training was vanzelfsprekend inclusief lab-opdrachten waar, in tegenstelling tot andere trainingen, delen van de configuratie door de cursisten zelf opgebouwd moesten worden.